Nevşehir

Kapadokya'nın toprak piramitleri: Çeç tümülüsü

Anadolu'nun ünlü toprak piramitleri olarak bilinen tümülüslerden, dikkat çeken Çeç tümülüsünün gizemini araştırıyoruz.

Çeç Tümülüsü, Göreme-Avanos-Nevşehir üçgeninin merkezinde, Çeç Tepesi olarak bilinen tepenin üzerinde yer alır.

Tümülüs, doğu-batı yönünde 700 metre uzunluğunda ve kuzey-güney yönünde 100 metre genişliğindeki masa şeklindeki Çeç Tepesi üzerine inşa edilmiştir.

Tepenin deniz seviyesinden yüksekliği 1112 metre ve Kızılırmak Nehri'nden yüksekliği 185 metredir. Anadolu'daki en büyük tümülüslerden biri olan Çeç Tümülüsü, Avanos ve Özkonak ilçeleri arasındaki çeşitli tümülüsler arasında en ünlüsüdür. 32 metre yüksekliğindeki bu yapay tepe, kırık taşlardan yapılmış olup küçük bir dağı andırır. Bölgede oldukça yoğun olan Roma Dönemi Tümülüsleri gibi Çeç Tümülüsünün de Roma dönemine ait olduğu düşünülmektedir

M.Ö. 331-36 yılları arasında hüküm süren Kapadokya Krallığı' nın başkenti olarak kabul edilen bölgemizdeki bu tümülüsün Kapadokya Kralı Ariyaratis' e ait olduğu söylenmektedir.

Bir rivayete göre, fotoğraf, saat yönünde 90 derece çevrilerek bakılırsa Kapadokya Kralı Ariyaratis' in silüeti görülürmüş..

Kapadokya Kralı Ariyaratis' in silüeti olduğuna inanılır...

ÇEÇ TÜMÜLÜSÜ
Fotoğraf Sanatçısı Araştırmacı yazar Mustafa Taşkın, Kapadokya bölgesinde bulunan Çeç Tümülüsü hakkında şu bilgileri kaleme aldı.

"Avanos’ tan Kızılırmak’ ın akış yönüne, yani güneybatıya bakıldığında düz bir masa dağın tam ortalarında  konik bir yapıya sahip olan “Çeç Tümülüsü” hemen dikkati çeker, bu görüntü gün batımında çok güzel bir siliete dönüşür, eğer kuzey yününden bir fotoğraf çeker ve o fotoğrafı 90 derece sağa döndürürseniz rivayete göre Kapadokya Kralının resmini görürsünüz. Pek çok Kapadokya hikayelerine konu olan tümülüs hakkında bugüne kadar bilimsel bir araştırma yapılmadığından gizemini halen korumaktadır.

Çevre genişliği 350 metre, yüksekliği ise 30-35 metre  olan tümülüs kırık yığma taştan yapılmıştır. Çeç Tümülüsü’ nün Kapadokya Krallarından birine ait bir mezar mı, yoksa yalnızca bir kült yerimi olduğu bilinmemektedir, fakat konik tümülüsün batı yönünde tepeye doğru çıkan bir merdiven kalıntıları olduğu ilk bakışta görülmekte ve tepe noktaya da ancak buradan çıkılabilmektedir.

Tümülüsün tepe alanı maalesef kaçak define arayıcıların talanına uğramış olup bu talanda patlayıcılar dahi  kullanılmıştır. Kapadokya’ nın birçok gizemli köşesi gibi Çeç Tümülüsünün de  ciddi bir araştırma ve kazı çalışmasıyla tarih süreci aydınlatılabilecek, hatta turizme kazandırılacaktır. Ne yazık ki; halen bir yolu ve çıkış yeri yoktur, yapımında kullanılan kırık kireç taşları dik çıkışı daha da zorlaştırmakta ve tehlikeli hale getirmektedir."

Tümülüs Nedir?

Tümülüs, Latince bir sözcük olup, bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir. Bunlara en çok Anadolu'da, Trakya'da, Orta Asya'da, Rusya'da ve Meksika'da rastlanır. 

Çeç Tümülüsü - Avanos / Kapadokya 18 Ekim 2024

Haber/Foto: Mustafa Taşkın