2024 yılının son Süper Kanlı Ay tutulması Kapadokya'da muhteşem bir görsel şölen sundu. Tutulma sırasında Ay yüzeyi kırmızı renge büründü.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da ‘Süper Kanlı Ay tutulması’ adeta kartpostallık görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu, normalden daha parlak ve büyük gözlemlendiği "Süper Kanlı  Ay" tutulması Kapadokya'nın başkenti Nevşehir'de çok özel görüntü oluşturdu.

 Kapadokya’da özellikle, Gülşehir, Göreme, Uçhisar ve Ortahisar’da ‘Süper Kanlı Ay’ adeta kartpostallık görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Süper Kanlı Ay izleyenleri hayran bıraktırdı.

İşte FİB Haber Köşe Yazarlarımızdan Tuncay Dalcı'nın objektifine takılanlar;


İşte Kapadokya Amatör fotoğrafçılarından Alpay Ekmekci'nin objektifine takılan görüntüler;

SÜPER KANLI AY TUTULMASI NEDİR, NASIL OLUR?

Süper Kanlı Ay Tutulması, üç gök olayı bir araya geldiğinde meydana gelen nadir bir astronomik olaydır. Bu 3 gök olayı şu şekilde sıralanır; Süper Ay: Ay, Dünya'ya en yakın konumda (perigee) olduğunda daha büyük ve parlak görünür. Bu duruma Süper Ay denir. Kanlı Ay: Ay tutulması sırasında Ay, Dünya'nın gölgesine girdiğinde tamamen karanlık olmaz. Bunun yerine, güneş ışınları Dünya'nın atmosferinden kırılarak Ay'a ulaşır ve kırmızımsı bir renk tonuna bürünmesine neden olur. Bu kırmızı renge Kanlı Ay denir. Ay Tutulması: Dünya, Güneş ve Ay'ın aynı hizada olduğu zaman Ay tutulması meydana gelir. Bu sırada Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer.

KIRMIZI RENGE BÜRÜNDÜ Bu üç olay bir araya geldiğinde "Süper Kanlı Ay Tutulması" olarak adlandırılan olağanüstü görsel bir gökyüzü olayı oluşur. Ay, hem daha büyük hem de kırmızı bir renge bürünmüş şekilde görünür.