SOSYAL MEDYANIN AİLE YAPISINA OLUMSUZ ETKİLERİ

Sosyal medya size enerji mi yoksa stres mi veriyor?

Sosyal medya, kişiler arası iletişimden ticarete kadar geniş sanal bir platformdur. Kullanımın artmasıyla gündelik hayatın en önemli parçalarından biri haline gelmiştir. Sosyal medya platformlarının güncel bilgilerin elde edilmesi, bireyler arası bağlantı sağlanması, toplu etkinliklerin organize edilmesi, satış fırsatları ve farkındalık kazandırmak gibi birçok önemli avantajları vardır. Ancak sosyal medya platformlarının önemli avantajları olmakla birlikte dezavantajları da bulunmaktadır. Sosyal medya platformlarının bilinçsiz ve aşırı kullanımı toplumsal konularda önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Aile, her dönemde en önemli sosyal bir kurum olarak varlığını sürdürerek günümüze gelmiştir. Aile toplumun yapıtaşıdır. Son yıllarda sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte aile kavramı da hızlı bir değişime uğradığı görülmektedir. Aile yapısı genel olarak, saygı, sevgi, dayanışma, hoşgörü, sadakat ve ahlaki değerler üzerine inşa edilir. Sosyal medyanın aile yapısı üzerindeki olumsuz etkileri şunlardır;

  1. Aile İçi Etkileşime Etkisi: Ailenin sağlıklı bağ kurabilmesi için her şeyden önce, aile içindeki iletişimin, kaliteli ve yeterli bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Aile içindeki iletişimin yüz yüze olması son derece önemlidir. Aile üyelerinin, birbirini dinlemesi, anlaması, sorumluluk duygusunu geliştirmesi, fedakârlık yapması ve yardımlaşarak birlikte harekete geçmeleri gerekmektedir. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte hem eşler arasında hem de ebeveyn ve çocuklar arasında göz teması azalmıştır. Bu durum aile içi sohbetlerin ve paylaşımların azalmasına yol açmaktadır.
  2. ) Mahremiyete Etkisi: Mahremiyet, Türk aile yapısının benimsediği en önemli değerlerin başında gelmektedir. Mahremiyet kavramı, gizli olma durumunu ifade temek için kullanılan bir kavramdır. Sosyal medya ile birlikte mahremiyetin günden güne azaldığı hatta yok olma noktasına gelindiği görülmektedir. Bireyler sosyal medya platformlarında paylaşım yapmayı, takdir görmeyi, beğenilmeyi ve dikkate alınmayı amaçlasa da çoğu zaman bilerek ya da bilmeyerek mahrem olan bilgilerin mahrem olmaktan çıkmasına neden olabilmektedirler
  3. Boşanmaya Etkisi: Boşanma olgusu, günümüzde Türk aile yapısının en önemli sorunlarından birisidir. Sosyal medyanın doğası gereği video, fotoğraf ya da konuşma paylaşımlarına imkân sağlaması çoğu zaman aile kurumunun zarar görmesine yol açabilmektedir. Sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılması özellikle eşler arasında kıskançlıklar yaşanmasına ve aldatmaların gerçekleşmesine neden olabilmekte ve bunun sonucu olarak da boşanmalar söz konusu olabilmektedir.
  4. Çocuklar Üzerindeki Etkisi: Çocukların sosyal medya platformlarını yoğun bir şekilde kullanmalarıyla birlikte hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak olumsuz yönde etkilendikleri bilinmektedir. Sosyal medya platformlarında özellikle zararlı maddelerin açık bir şekilde kullanılması, çocukların yaşına uygun olmayan cinsel içeriklere yere verilmesi, sözlü saldırı ve tacizlere maruz kalınması, yorulmadan ve kolay bir şekilde bu platformlarda gelir elde edilmesi, aile değerlerinin dikkate alınmadan sürekli küfür cümlelerinin sarf edilmesi ve bu platformlarda saygı, sevgi gibi temel toplumsal değerlerin göz ardı edilmesi çocuklar üzerinde son derece olumsuz etkiler bırakmaktadır.  Son yıllarda Türkiye’de çocuklara yönelik yapılan araştırmalara bakıldığında, çocukların büyük bir kısmının toplumsal değerleri çok fazla benimsemedikleri görülmektedir.

Her şeyden önce bireylerin bu platformların kullanımı konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir. Ebeveynlerin sosyal medyanın kullanımı konusunda çocukları doğru yönlendirmesinin yanında kendilerinin de örnek bir rol model olmaları gerekmektedir. Çocukların ise sosyal medya kullanımının tamamen yasaklanması yerine kontrollü ve faydalı kullanımı sağlanabilir.