YKS’YE SAYILI GÜNLER KALA EBEVEYNLERE ÖNERİLER
YKS’YE SAYILI GÜNLER KALA EBEVEYNLERE ÖNERİLER
Sınava hazırlık süreci öğrenciler için olduğu kadar ebeveynler için de oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Dönem çocuklar için, Akademik disiplinin yanı sıra duygusal anlamda da disiplin ve esneklik ister. Ebeveynden ise esasen sadece “Duygusal koçluk”.
Hepimiz için önemli olan bunun bir süreç olduğunun farkına varmaktır. Ve çok daha önemli olan ise öğrencinin ruh ve beden sağlığı ile ebeveyn-çocuk ilişkisinin kalitesinin her şeyden önemli olduğudur.
Bu süreçte ebeveynler için bazı öneriler derledim.
Keyifli okumalar.
1- Sınava kalan süre hakkında konuşmayın.
Öğrencilerle konuşurken sınava kalan süre hakkında sıkça konuşmak onları motive etmek yerine çoğunlukla kaygılandırır. Bunun yerine gününü yeterince verimli geçirip geçirmediği, herhangi bir şeye ihtiyacı olup olmadığı sorulabilir.
2- Çocuğunuzu kıyaslamayın.
Her ebeveynin kişilik özellikleri, ebeveyn tutumu ya da maddi durumlarının farklı oluşu gibi her öğrencinin de algılama hızı, odaklanma süresi, özdisiplini farklı olabilir. Bireysel farklılığa saygı ve anlayış gösterilmesi gerekir.
3- Gerçekçi beklentiler içinde olun.
Hedef belirlemenin motive edici etkisinden dolayı çocuklarımızın hayallerini ve hedeflerini desteklemeliyiz. Ancak gerçekçi olmayan hedef sadece kaygı ve orantısız sorumluluk yaratır. Her birimizin taşıyabileceği bir yük miktarı vardır ve az yük taşıyanların dezavantajlı ya da zayıf durumda olduklarını söylemek doğru değildir. Bu doğrultuda çocuklarımızı iyi tanımalı ve taşıyamayacakları yükler altında ezilmelerini önlemek, doğru beklentiler içinde olmak gereklidir.
4- Düzenli çalışma ortamı sağlayın.
Bireysel farklılıklar olmasıyla beraber çoğumuz etrafımızda gerçekleşen olaylara uyum sağlamaya meyilliyizdir. Kitap okunan çevrede kitaba, müzik dinlenen ortamda müziğe yöneliriz. Sınav süreci kadar disiplin gerektiren, kaygı ve stres gibi güçlü bir tuzakla mücadele ederken ders dışı uyarıcılara maruz kalmamak, dikkat ve odaklanma sorunu yaşamamak, zamanı etkili kullanmak için çocukların kütüphane ya da kurs gibi ortamlarda çalışması teşvik ve takip edilmelidir.
5- Akademik destek sağlayın.
Bireysel olarak çalışan ya da kursa giden çocuğunuzun deneme sınavı sonuçlarının takibi, analizi, konu eksiklerinin giderilmesi konusunda hassasiyet göstererek anlayış ve şefkatle onlara destek olmalı, eksiklerini ve gerekli ihtiyaçlarını takip etmelisiniz.
6- Çocuğunuzun Duygusal koçu olun.
Bireysel farklılıklar olsa da sınav dönemi içindeki her öğrenci sınav bilincini taşımaktadır. Gelecek sene kimliğine dair yeni şeyler keşfedecek, zorluklarla tek başına mücadele edecek, maddi durumunu kontrol etmek zorunda kalacak çocuğunuzla bu sene belki de son kez aynı masada yemek yiyor olacaksınız. Bu günleri her iki taraf için de huzur ve keyifle geçirmek adına çocuklar, ebeveyn olarak sizden daha çok destek, empati ve anlayış görmeyi bekliyorlar. Akademik sorgulama, eleştiri ve öğütler yerine artık sadece duygu ve düşüncelerini konuşmalı, neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmalı, olumlu geri dönütler vererek cesaretlendirmeli ve her ne olursa olsun onun annesi ve babası olmaktan duyduğunuz mutluluğu ifade etmelisiniz.
Psk. Dan. Ömer SEVİÇ
Türk PDR Derneği İl Temsilcisi İl Basın Yayın Sekreteri