3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKAR MI?
Bu güne kadar yaşlı dünyamız 2 büyük dünya savaşına sahne oldu. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı.
Her iki savaşın merkezinde Almanya, Rusya, İngiltere ve Fransa vardı. Hep başkaldıran Almanya olmuş, diğerleri güçlü Alman devletini yenebilmek için işbirliği yapmışlardı.
Fakat günümüz dünyasında artık başkaldıran bir Almanya yok, aksine Almanya, birleşik Avrupa devletlerinin önemli liderlerinden biri durumunda…
Her iki dünya savaşında lider olan İngiltere artık bu konumundan çok uzakta, yani eğer bir dünya savaşı çıkacaksa bu savaş önceki iki savaşa benzemeyecektir.
İlk iki savaşta da Almanya tarafından saldırıya uğrayan bir Rusya vardı. Birbirlerine karşıt olmalarına rağmen şimdilik böyle bir tehlike de gözükmemektedir. Çünkü Rusya geçmişte olduğu gibi İngiltere ve Fransa tarafından müttefik olarak görülmemektedir.
Eğer bir 3. Dünya Savaşı’nın varlığından bahsedecek olursak, bu savaş ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında olacaktır.
Fakat Çin yalnızdır, onu destekleyecek sadece Kuzey Kore ve Rusya olabilir, bir de Batı’nın küstürdüğü İran…
Bu Çin ittifakının güçlü bir Avrupa, Amerika, Afrika, Avustralya, Hindistan, Japonya, Brezilya ve büyük küçük dünya devletleri karşısına yapabilecekleri fazla bir şey yoktur. Tüm bu risklerden dolayı Çin’in bir savaşı göze alması düşünülemez.
Bu gün, yaşlı dünyamız günümüzde tehlikeli gerilimlere sahne olmaktadır, bunların başında Ukrayna-Rusya, İsrail-Filistin, Çin-Tayvan ve Kuzey-Güney Kore çekişmesi gelmektedir, bu gerilim noktalarından her an bir kıvılcım çıkabilir mi?
Evet çıkabilir!
Hatta bu risk her geçen gün artmaktadır.
Ama bu kıvılcımın bir dünya savaşını başlatması uzak bir ihtimal olarak görülmektedir. Çünkü bu gün kimi devletlerin ellerinde, hepimize barınak olan dünyamızı birkaç kere yok etmeye yetecek nükleer ve hidrojen silahları vardır. Bunların kullanılması tüm dünyayı yok edecek kapasite de olduğu için hiçbir devlet böyle bir savaşın içinde yer alma cesareti gösteremez.
Çıkacak bir savaşın ne kazananı ne de kaybedeni olacaktır, tüm ülkeler toptan kaybedecektir.
Şu anda nükleer silaha sahip ülkeler Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Çin olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bunun yanında İran, Japonya, Almanya, Brezilya, Türkiye vb. gibi devletlerin nükleer silaha sahip olmaları çok da uzak bir ihtimal değildir.
Hatta belki hiç düşünülmeyen kimi devletler bile bu ihtimale yakındır. Çünkü bu çalışmalar gizli olarak yürütülmektedir.
Tüm bunlar bize bir 3. Dünya Savaşı’nın şartlarının var olduğunu fakat eskisi gibi bir dünya savaşının çıkma olasılığının uzak olduğunu düşündürmektedir.
Şu anda görülen durum ve tespitlerimiz bu.
İleride ne olabilir, bunu, bize en doğru olarak zaman gösterebilir...