REKLAM İLE CİLALA

Hepimiz farklı süreler olsa da TV izleriz. TV programları arasında veya ekran alt üst yan kısımların da Banka reklamı bir hayli fazla olur. Bankaların genelde verilen hizmetin kalitesi, hızı, güler yüzlü çalışanlar, finansman destekleri vb. reklam içerikleri. Reklamlara bakarsak her şey müşteri odaklı, yani cilalı.

Neredeyse her vatandaşımızın finansman işlemleri bankalar aracılığı ile yapılmakta. Banka Hesap sayısı milyonlarla ifade edilir, bunun kesin rakamına ulaşmam imkansız ulaşmak gibi bir derdimizde olmamalı.

Anayasamızın 10. Maddesi eşitlik ilkesini düzenler; Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Hiçbir kanun Anayasaya aykırı olamaz, düzenlenemez, uygulanamaz Bankalarda Bankacılık Düzenleme Kanunu ile iş ve işlemlerini yürütürler. Uygulamada böylemi! Tabi ki değil, normalde numaratörden aldığın numara sıra numaranı belirler. Beklersin bir türlü sıran gelmez, numaratörden senden sonra numara alanın mevduat profili yüksek (imtiyazlı) müşteri nosu önce çağrılır. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Fıkrası uygulanmış mı uygulanmamış mı!

Bankaların Müşteri Hizmetleri, Mobil Bankacılık gibi sunduğu hizmetlerde var. Bir işlem için Banka Şubesine gitmeden müşteri hizmetlerini ararsın, karşına bir (kötü) yazılım çıkar seni yönlendirir TC ni gir, şifreni gir işlem yapmak istediğin konuyu sesli mesaj bırak, her seferin de yanlış, eksik, anlaşılmadı ikazı ile cebelleşir durursun. (burada engelli vatandaşlarımızın mağduriyetini hatırlatayım gözleri görmeyen, konuşamayan duymayan) neyse uğraş sonucunda müşteri temsilcisi ile irtibata geçersin. Kendinizi tanıtım merasimi sonunda nasıl yardımcı olacağını size aktarır, giderilmesini istediğiniz veya gerçekleşmesini istediğiniz talebi ulaştırırsın. Eyvah eyvah… mazeret mazeret … son kez şu cümle ile karşılaşırsınız ‘‘beni dinlemiyorsunuz ki’’ ‘‘şubeye gidin’’ sinirlenir ve telefon iletişimini kesersiniz. Çözüm için Şubeye gitmek mi! cevap müşteri hizmetlerini arayın… nasıl hizmet değil mi? cilalı

Kurumsal bir firma ile ticaret yaparsın sözleşmede malın teslimi sonrası ücreti yedi gün içinde ödenir maddesi vardır. Bekliyorum halen otuz gün oldu ödeme yok. (firmaya dava açsam karşı dava ile karşılaşıyorum itibarımız zedelendi)

 Değerli okurlar bunların nedenleri ne diyecek olursanız zayıf kodlama, güncellenmeyen yazılımlar. Çok karmaşık arayüz uygulamaları. Pekiyi neden bankalar böyle davranıyor; tasarruf birçok banka güncelleme yerine yama çözümler ile durumu yürütüyor. Bu aksaklıklar karşısında yaptırımı uygulayacak bizler değiliz ilgili kurum ve kuruluşlar, sizce yapılıyor mu?

Şifre yanlış, D. Tarihi Yeri yanlış, ana baba adı yanlış her şey yanlış uygulama veya müşteri hizmetlerine göre. Başımdan geçen bir işlemi anlatayım: vatandaş çalıştığım birime bir işlem için tarafıma müracaat etti, kimlik bilgilerini aldıktan sonra işlem konusu oğlunun ismi gerekli ve oğlunun ismini sordum, vatandaş ismi söyledi benim anlamama göre ismi Bilgisayara girdim sonuç alamayınca vatandaşa ismi yanlış söylediğini aktardım vatandaş şaşırdı, şaşırmakta haklı vatandaşın evladının ismini yanlış telaffuz etme yüzdesi ne kadar düşükse, benim ismi yanlış anlama ihtimalim o kadar yüksek olduğunu anlamam çok fazla sürmedi.

Hayatınızda kaliteli bir hizmet almanız dileklerimle.

       

İhsan BİÇKİN

09.04.2024