ŞEVVAL ORUCU VE FAZİLETİ

Mübarek Ramazan ayının ardından Şevval ayı başladı. Ramazan-ı Şerif süresince kazandığımız çok kıymetli manevi atmosferi inşallah Şevval ayında da sürdürebilmeyi Rabb’im cümlemize lütfeylesin.

Şevval ayı orucu nedir?

Peygamber Efendimiz,(SAV) hem ibadet hayatının sonlanmaması hem de bir ay boyunca oruç tutan bedenlerin normal hayata sağlıklı bir şekilde uyum sağlamaları için Şevval ayında oruç tutulmasını  tavsiye etmiştir. Bundan dolayı Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstahaptır.(Din İşleri Yüksek Kurulu)

Şevval ayında tutulan 6 gün orucun, bir yıl oruç tutmuş kadar sevabı var.

Şevval ayında 6 gün oruç tutmak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) bir sünnetidir. Üstelik sevabı da çok büyüktür. Şevval orucu bir ay boyunca oruç tutan müminlerin sağlıklı bir şekilde normal hayata adapte olmalarına da yardımcı olur. Ramazan’da kazanılan maneviyatın sonlanmaması için de büyük bir fırsattır.

Efendimiz (SAV): “Kim Ramazan ayını oruçlu geçirirse ve buna şevvalden de altı gün ilave ederse, eklerse o bütün seneyi oruçla geçirmiş gibidir.” buyurmuşlardır. (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; EbûDâvûd, Savm, 59)

Şevval orucu? Ne zaman? Ve kaç gün tutulur? Peş peşe mi tutulmalıdır? Ara vererek tutulabilir mi?

Şevval orucu Şevval ayında 6 gün olarak tutulur. Ramazan’ın birinci günü hariç ( Ramazan Bayramının birinci gününde ve Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/125-126; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/375) Şevval ayındaki istenen günde tutulur. Peş peşe de ara vererek de tutulabilir. Önemli olan Şevval ayı içerisinde 6 gün orucu tamamlamaktır. (İbnÂbidîn,Reddü’l-muhtâr,III,421,422).

Şevval de tutulan oruç kaza orucu yerine geçer mi?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir.

Şevval ayında oruç tutulurken Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur. Zira kaza orucunun niyeti ayrı Şevval orucunun niyeti ayrıdır. Kaza oruçlarının niyeti kesinlikle imsaktan önce olmalıdır. Nafile oruç olan Şevval ayında tutulan altı gün oruçlarının niyeti imsaktan sonra kuşluk vaktine kadar da yapılabilir. Nafile oruca niyet eden kaza orucunu tutmuş olmaz. Kaza orucuna niyet eden de Şevval orucunu tutmuş olmaz. Bir gün için sadece bir oruca niyet edilebilir ve bir oruç tutulabilir. Hem kaza hem de nafile için aynı gün oruç tutulmaz. (Din İşleri Yüksek Kurulu)

Ramazan-ı Şerif‘te kazandığımız  ibadet ve manevi atmosferi Şevval ayında ve tüm aylarda da devam ettirmeli, davranış ve alışkanlıklarımızı Rabb’imizin rızasına uygun ibadet ve amellerle geçirmenin gayret ve çabası içerisinde olmalıyız.

HÜSREV ÖNDEGELEN

İlahiyatçı Araştırmacı yazar