DAMAT İBRAHİM PAŞA TORUNU ; GÜDÜK NECMİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Hababam sınıfında “ Güdük Necmi” diye bildiğimiz Halit Akçatepe, tam adıyla Mustafa Halit Akçatepe, 1 Ocak 1938 tarihinde  İstanbul’da dünyaya gelmiştir.

Halit Akçatepe, babası Sıtkı Akçatepe tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın ikinci nesil torunudur(Wikipedia). Vefat edinceye kadarda bu özelliğini saklamıştır.

Baba, Sıtkı Akçatepe, Şevki Paşa torunu olup,Binbaşı Emin Bey oğludur. 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Büyük Taarruz'da savaşmış bir gazidir.

Yani Akçatepe ailesi, Osmanlı Saray eşrafından olmakla birlikte Cumhuriyeti’,Kurtuluş Savaşını ve Atatürk’ü benimsemiş bir ailedir.

Üsküdar'da doğan Halit Akçatepe, ilkokulu Refik Halit Karay Mektebi'nde tamamlar. Annesi Leman Akçatepe ve babası Sıtkı Akçatepe'dir. Zamanın film yönetmenlerinden birinin, babasına "bize bir çocuk oyuncu lazım" dediği zaman, babası tülüatçı Sıtkı Bey oğlu Halit'i oynatmıştır. İlk filmini 1943 yılında 5 yaşındayken çekti. Daha sonra ilkokul sıralarında ders görmeye başladı. Saint Benoit Fransız Lisesi'nden mezun oldu. 1972 yılında Tatlı Dillim filmiyle şöhreti yakaladı. 1963 yılında YasakGündoğarkenSemaya Baktım Seni Gördüm filmlerini çekti. 1975 yılında Hababam Sınıfı filmindeki "Güdük Necmi" tiplemesiyle Türk sinemasına adını yazdırmıştır.

Halit Akçatepe askerliğinin büyük bir bölümünü de Anıtkabir’de yapmıştır.

Oyuncunun babası Sıtkı Akçatepe ve annesi Leman Akçatepe de Türk sinemasında birçok yapımda rol almış oyunculardır. Yani Halit Akçatepe aileden gelen bir oyunculuk yeteneğine sahiptir.

Halit Akçatepe, 31 Mart 2017 tarihinde İstanbul'da 79 yaşında vefat etmiştir.

Toplumun “Güdük Necmi” namıyla tanıdığı Halit Akçatepe Türk sinema ve tiyatro tarihinde derin izler bırakarak aramızdan ayrılmıştır.

Eski Başbakanlardan Suat Hayri Ürgüplü gibi pek çok ünlü ismin de Nevşehirli Damat İbrahim Paşa soyundan geldiğini biraz geçte olsa öğreniyoruz.