MUHASEBE MESLEK YASASI 35 YILINI TAMAMLARKEN

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Mart ayı vergi haftasıdır. Şubat ayının son ve Mart ayının ilk haftası genelde Vergi Haftası olarak kutlanır. Ancak nedense akıl sır ermez. Mali Müşavirlerin örgütü TÜRMOB 1-7 Mart dönemini Muhasebe Haftası ilan etmiştir. Mart ayı muhasebe mesleği için dert ayı sıkıntı ve çok çalışma ayıdır. Kutlanacak bir dönem değildir. Muhasebe Meslek Yasası 13.06.1989 da yürürlüğe girmiştir. İlk kurulan oda da 1990 yılında kurulan Ankara SMMM odasıdır.

Muhasebe mesleği 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası’nda düzenlenmiştir. İlgili yasa 13.6.1989 gün ve 20194 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 3568 sayılı yasanın amacı; “işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak ve yüksek mesleki standartları gerçekleştirmek" olarak tanımlanmıştır.  

TBMM’ de sürekli çoğunluğu elinde bulunduran hukukçular ne yazık ki Atatürk, İnönü, Menderes, Cemal Gürsel, Demirel, Ecevit ve Kenan Evren dönemlerinde Muhasebe Meslek yasasının yasalaşmasını engellemişler ve yasa tekliflerinin dönem sonuna bırakılarak kadük olmasını sağlamışlardır. Muhasebe Meslek Yasasının tarihsel gelişime baktığımızda;

-1932 YILINDA TİCARET VEKALETİ TARAFINDAN «HESAP MÜTEHASSISLIĞI KANUN TASARISI» HAZIRLANMIŞ YASALAŞAMAMIŞTIR.

-1938 YILINDA TİCARET VEKALETİ AYNI KANUN TASARISINI TBMM’NE SUNMUŞ ,YASA TBMM DE GÖRÜŞÜLEMEMİŞTİR. YANİ KADÜK OLMUŞTUR.

-1949 YILI VERGİ REFORMU TASLAĞINDA YASA METNİ YER ALMIŞ DAHA SONRA METİNDEN ÇIKARTILMIŞTIR

-1956 YILINDA BU KEZ MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN MUHASEBE MESLEK YASASI HAZIRLANMIŞ ANCAK KANUNLAŞAMAMIŞTIR

-1960 YILINDA MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN GİRİŞİMDE BULUNULMUŞ SONUÇ ALINAMAMIŞTIR

-MALİYE BAKANLIĞI 1966 YILINDA «SERBEST MALİ MÜŞAVİRLİK KANUN TASARISINI» TBMM’NE SUNMUŞ ANCAK KANUN YASALAŞAMADAN «KADÜK» OLMUŞTUR

-1980 SONRASI MALİYE BAKANLIĞI YEMİNLİ VE SERBEST MALİ MÜŞAVİRLİK KANUN TASARISI HAZIRLAMIŞ ANCAK ASKERİ YÖNETİM TARAFINDAN KURULAN DANIŞMA MECLİSİ’NDE KANUN TASARISI GÖRÜŞÜLEMEMİŞTİR.

-1984 YILINDA GÜMRÜK BAKANLIĞI SERBEST MUHASEBECİLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU TASARISI HAZIRLAMIŞ KANUN GÖRÜŞÜLEMEDEN «KADÜK»OLMUŞTUR.

Dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın zorlaması ve hukuk fakültesi mezunlarına da Mali Müşavir olma verilmesi koşuluyla Muhasebe Meslek Yasası yürürlüğe girebilmiştir.

Oysa Ankara Barosunun kuruluş tarihi 1924 dür. İstanbul Barosu ise 1978 de kurulmuştur.

Vergi Kanunlarının sürekli değişmesi, devletin düzenli vergi toplamakta zorlanması doğru düzgün bir muhasebe meslek yasası olmaması ile doğrudan ilgilidir.

35 yılını tamamlayan Muhasebe Meslek Yasası henüz mesleği tam olarak rayına oturtabilmiş değildir.