DAMSA BARAJININ MİMARLARINDAN AHMET ASIM YOLAÇ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Ürgüp’te bir caddenin adı Ahmet Asım Yolaç’tır. Çoğu genç nesil üzerinde dolaştığı bu caddeye adını veren merhum Ahmet Asım Yolaç kimdir? Neler yapmıştır.? Neden bu caddeye ismi verilmiştir.? Konusunda kafa yormuş mudur?

Ahmet Asım Yolaç, Ürgüp eski kadısı Mehmet Fahri Efendi ve Nazire hanımın çocuğu olarak 8 Şubat 1903 tarihinde Ürgüp Musa Efendi Mahallesinde dünyaya gelmiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinin ilk sekiz mezunundan birisidir. Ülkenin ilk inşaat mühendislerinden birisi olması sebebiyle önemli kamusal hizmetlerde bulunmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü iç yollarını yaparken o zamanki Nafıa Vekili Ali Çetinkaya tarafından kendisine YOLAÇ soyadı verilmiştir. Ankara/Çubuk Baraj Yolu İnşaatı, İstanbul Boğazı Rumeli Yakası Yolu İnşaatı yaptığı işler arasındadır.

Ülkemize yurt dışından ilk asfalt makinasını getiren de Ahmet Asım Yolaç olmuştur.

 

Gençlik yıllarında

Ahmet Asım Yolaç doğduğu ,büyüdüğü Ürgüp’ü asla unutmamış Ürgüp Ortaokulu inşaatında büyük katkılar sağlamıştır. 

Ahmet Asım Yolaç’ın Ürgüp’e en büyük hizmeti ise dönemin Bayındırlık Bakanı Muammer Çavuşoğlu’nu ikna ederek Türkiye’nin ilk toprak barajı olan Damsa Barajı’nın yapılmasını sağlamasıdır.Deringöz Tatlısu menbasının kaynağının yerinin tespitini de Ahmet Asım Yolaç sağlamıştır. Bugün bölgenin en iyi mesire yerlerinden birisidir Damsa Barajı. Baraj Nevşehir ilinde Ürgüp ilçesinde Damsa Çayı üzerinde, sulama amacı ile 1965-1971 yılları arasında inşa edilmiştir. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 862000 m3, normal su kotunda göl hacmi 7.12 hm3, normal su kotunda göl alanı 0.82 km2'dir.

Ahmet Asım Yolaç’ın Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden emekli Prof.Dr.Nazire Özkal isminde biri kızı vardır.

Ahmet Asım Yolaç ,ülkemizin ilk yol inşaatı uzmanlarından ,mühendislerinden birisidir.

Ahmet Asım Yolaç 9 Şubat 1979 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.

Ürgüp Belediyesi 2018 Ağustos Ayı Meclis Toplantısında alınan kararla A. Asım Yolaç Caddesinin ismi Rifat Hisarcıklıoğlu Caddesi olarak değiştirilmesine oy birliği karar vermiştir(30.08.2018 Fibhaber/20.08.2018 TOBB İnternet Sitesi). Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun başka bir caddeye verilebilirdi. Ürgüp Belediye Meclisi ve çok yanlış bir karara imza atmıştır. Kararın telafi edilmesi ve Ahmet Asım Yolaç’ın adının yaşatılması gereklidir.

Hüsamettin Ünlüoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı 1993-1997 arasında TRT de yayınlanan Cumhuriyet’e Kanat Gerenler isimli TRT belgeselinde Ahmet Asım Yolaç da “260 idealist genç” arasında mühendis olarak yer almaktadır. Lütfen tarihimize ,geçmişimize sahip çıkalım.

Yararlanılan Kaynak;

Ürgüp Dergisi Hüseyin Terzioğlu yazısı Sayı 32,2022

Ali Saydam İnternet Sitesi(29.10.2007)