EMEKLİ KONUTLARI
Vakıflardan emekli Neşati Cemal
Üç yıldır dalgasız denizinde hayatın
Maroken koltuğu artık bir hayal
Yerinde yeller eser o eski saltanatın
Aynı minval üzere başlayıp biter günler
Et peşinde dert peşinde erir tükenir zaman
Hepyek kapılarında daralan düşünceler
Ölüm haberleriyle duygular duman duman
Şarkılar anlamsızdır oyunlar tatsız
Üç aylığıdır yalnız sevinci heyecanı
Ne kadar çabalasa kolsuz kanatsız
Ne kadar gülümsese ezik bir yanı
Pabucunda delikler ceketinde yırtıklar
Kalbinde dönüşsüz bir yolculuğun hüznü
Kır saçlarını okşar selvilerden bir rüzgar
Arar aynalarda eski yüzünü
( İLHAN GEÇER.1986.Hüzzam Beste. Kültür ve Turizm Bak.yay. Ankara )
-----------------
25,30,35 yıl çalışıp emekli olmuş kişinin halet-i ruhiyesi nasıl olur ?
Emekli birikimiyle, deneyimleriyle anlayışlı insandır.
Oğluna, kızına, gelinine zahmet vermek istemez.
Herkesin kendine özgü bir yaşam düzeni vardır.
Daha önce kitaplarda, dergilerde, gazetelerin özellikle pazar günlerinde verdiği eklerde okurduk. İnternet yaşamımızı etkiliyor. Facebook'ta son aylarda ''Emekliler ne yapmalı'' konulu ilgi gören yazılar yer alıyor. Diyelim 10 madde; özenle okuyorum, sekizini, dokuzunu kabul ediyorum o uyarıların. Kim hazırlıyorsa, baştan savma değil, güzel yazılmış öneriler.
En önemli konu , bir emekli için konut...
Etkin yaşamda kullanılan 100, 120 metrekarelik ev artık fazla büyük gelmektedir. Çocuklar, torunlar ayrı evlere çıkmışlardır. Bu durumda ne yapmalı !
Bir artı bir...Bu bir çözüm olabilir. Alanı ne kadardır. Toplam 20, 25 metre kare.
Yaşam alanı sınırlandırılmalı. İçinde banyo, tuvalet olduktan sonra yaşamağa elverişli mekan olabilir. Bir ocak, mutfak seti, soğutucu...Elbette, yaşlandıkça üşüme artar. Doğal gaz bağlantılı olmalı.
Amerikan kırsalıyla ilgili filmlerde görürüz. Eyaletleri birbirine bağlayan Federal Yol Düzeninde moteller vardır ( Motel: Motor artı ootel- Yolcunun otosu için akaryakın, bakım onarım ve konaklama ) . Her oda küçük bir ev düzenindedir. Sınırlı da olsa, geniş evde ne varsa, minyatür ölçülerde o odalarda ( içiçe geçmiş iki oda ) bulunur.
Biz yine dönelim ülkemize, kendimize. Emeklilerle ilgili devlet kuruluşu ...Belediyeler...Sivil toplum örgütleri...Vakıflar...Sendikalar...Sigorta kurumları...Kooperatifler...Dernekler bu konu üzerinde bir çalışma başlatabilir.
81 ilimizde bir anda binlerce '' Emekli konut birlikleri '' doğabilir. Yalnız il merkezlerinde değil, büyük ilçelerde de gerçekleştirilebilir bu iş.
Bir site olarak düşünelim. Güvenli bir alan. Planlı yapılar. İçine güneş giren, güneye bakan odalar...Gökçe göğertili alanlar, bitkilendirilmiş boşluklar. Havuzlu , fıskiyeli park...İçinde hekimi, hastabakıcısı, eczacısı olan küçük bir sağlık ocağı... Kütüphane, sosyalleşme-toplanma, kutlama salonu, oyun alanı, ibadetgah...İsteyen kitap, dergi, gazete okusun...İsteyen anılarını yazsın...İsteyen komşularıyla yarenlik etsin...İsteyen interneti kullansın, İsteyen çiçek yetiştirsin...İsteyen resim yapsın...İsteyen gramofonda plak çalsın, radyo dinlesin... İsteyen yabancı dil öğrensin ...
Hüneri olan çıksın sahneye, göstersin marifetini, Resim yapanın eserleri sergilensin. Zaman zaman tiyatro eserleri de sahnelensin.
Site yönetiminin girişimleriyle zaman zaman sözü söyleyişi genel kabul görmüş aydınlar çağrılabilir, pskiyatri uzmanı tabibler konuşma yapabilir.
Kütüphane derken, birçok emekli gazeteci, diplomat, öğretim görevlisi yıllar boyu biriktirdikleri kitaplarını, dergi koleksiyonlarını böyle bir siteye bağışlamağa hazırdır.
77-78 yaşında bir emekli olarak diyorum ki, ülkemizin özellikle yaz aylarında, yılın yarısından da fazla ilkbahar ve sonbahar artısıyla, yaşamaya en elverişli yeri Ürgüp İlçesidir. Kamu-Özel işbirliğiyle, Belediye yardımlarıyla böyle bir siteyi kurmak hiç de zor olmayacaktır.
Yazımızı okuyan, etkili ve yetkili bir kurum- birim çıkar mı acaba !
---------------------
20 Kasım 2024