Gülşehirli Ozan Sadık Gül
Dr. Faruk GÜÇLÜ
Ocak 1966 tarihinde Ordu ili Korgan'da doğmuştur.Sadık Gül, orta ve lise eğitimini Ordu’da tamamlamıştır. Lise yıllarında düğünlere saz çalmak için davet edilen âşık 1980’li yıllarda şiirle ilgilenmeye başlar. Aynı dönemde şehir dışına çıkıp çeşitli işlerde çalışır (Kaya 2014).
“Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde maden ocağında çalışırken göçük altında kalan Gül, kısa süreli bir baygınlık yaşar ve bu olaydan sonra çok istediği Reyhanî ve Çobanoğlu gibi irticalen şiir söyleme yeteneğine kavuşur. Tekirdağ'dan sonra Nevşehir'in Gülşehir ilçesine gelen Gül, Gülşehir Belediyesinde çalışarak emekli olur. Halen Gülşehir'de yaşayan ozan, Belçika, Hollanda ve Almanya'da gerçekleştirilen festival ve programlara katılırmıştır”(Yesevi).
Şiirlerinde son zamanlarda Gül Sadık mahlasını kullanan ozanın 3 kitabı bulunmaktadır. İlk şiir kitabı Sonsuzluğun Eşiğinde'dir. İkinci şiir kitabı ise Neme Yetmez ismini verdiği şiiriyle aynı ismi taşıyan ve içerisinde 150 şiirinin yer aldığı kitaptır. Üçüncü kitabını ise Âşık Can Ali ile birlikte Ozanların Gönül Telinden ismiyle yayımlanmıştır.
Haram Ettin başlıklı şiirinden dörtlük
“Mezarım üstünde bitince otlar.
Kapanır içinde yaram sevdiğim.
Eller bayram eder bayramı kutlar.
Bana bu bayramlar haram sevdiğim.”
Hocam Mustafa Kaya , bir dönem yazı işleri müdürü olduğum Folklor Edebiyat dergisinde sadık Gül için Ozanlık Geleneğini XXI Yüzyıla taşıyan ozan” diye tanımlamıştır. Sadık Gül’ü.
Boş Benim İçin şiirinden bir dörtlük
“Yaradan var iken tapmamam kula
Onuru satmamam paraya pula
Özü bozuk ile gitdemem yola
Erenlerin yolu hoş benim için”.
Ozan Gül’den bir Nevşehir şiiri
NEVŞEHİR TÜRKÜSÜ
Nevşehir’in Bey Konağı,
Avanos’un su çanağı
Ürgüp kültürün yumağı,
Gelin görün Nevşehir’i
Oyma oyma kayaları
Irmağından sunaları
Sümbül kokar yaylaları
Gelin görün Nevşehir’i
Uçhisar’ı Göreme’si
Derinkuyu Şu göresi
Gülşehir’i Sarıları
Ne güzeldir her yöresi
Ozan Sadık söyler sözü
Acıgöl’ü, Kızılöz’ü
Güleçtir halkımın yüzü
Gelin Görün Nevşehir’i”.
Gülşehir Belediyesinde çalışırken belediyede halk müziği korosu da kuran Gül(06.10.2010 gazeteler) yöresel halk türkülerinden esinlenmiş ve toplumsal sorunları dizelere sazının teline yansıtmıştır.
Ozanlar bir ulusun sözlü tarihini yazarlar. Kendisine yeni ürünler verecek sağlıklı yaşamlar dileriz.
Yararlanılan Kaynaklar
Mustafa Kaya: "Ozanlık Geleneğimizi XXI. Yüzyıla Taşıyanlardan Âşık Kul Sadık". Folklor/Edebiyat, CyprusInternatıonalUnıversıty, 2014/2.
Özlem Ünalan, Fatma Ahsen Turan (2011). Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri- VII. Ankara: Gazi Kitabevi.
Yesevi.edu.tr