İNSANDAKİ BİRBİRİNİ ÇEKEN İKİ ZIT YAPILANMA
İKİ FARKLI TİP KARAKTER ÖZELLİĞİ
İnsanın olayları idrak etme sürecinde iki farklı mekanizma vardır:
İlki çabuk kavrayan, ayrıntıları görebilen ve programlayıp kontrol altına alabilen mekanizma.
İkincisi ise geç idrak eden ancak sürece odaklanıp bütünü kavrayabilen ve olaylara daha geniş perspektiften bakıp derinlemesine anlam üretebilen mekanizma.
İlkindeki dezavantaj: Olaylar ve kişiler hakkındaki bilgileri çabuk kavraması sonucu gördüğü gerçekliği tek hakikatmiş gibi değerlendirip her şeyi kendi bakış açısına indirgemesi ve onu etiketlemesi.
İkincisindeki dezavantaj ise bilgiyi ve ayrıntıyı geç idrak etmesi ile birlikte sürece gömülüp sonucu uzak görmesi,sonuca geç ulaşmasından dolayı da süreci programlamakta ya da belirleyici olmakta pasif kalışı.
İlk kategorideki insanlar genellikle "çok zeki" olarak bilinir, acelecidir,çözüm odaklı ve azimlidir. Olumsuzlukları yok etmeden, kontrol altına almadan asla rahat edemez; uyku dahi uyuyamazlar. Aşırı duyarlı ve sorumludurlar bunun sonucu olarak da gergin, agresif ve tepkiseldirler. Genellikle açık ve nettirler,duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade eder ve çabuk iletişim kurabilirler. Ama içsel olarak yalnız hissederler ve hep "anlaşılmadıklarını" düşünürler.
İkinci kategorideki kişiler ise geç algıladıkları ve geç tepki verdikleri için diğerlerinin gözünde genellikle "saf" diye nitelendirilirler. Haklarında yeterince bir şey bilmediği düşünülür ve zaafları çabuk suistimal edilirler. Fazla toleranslı,fazla sabırlı,hep "karşısındaki kişinin beklentisine göre" hareket eder; "SENİN GÖZÜNDEKİ BEN " i önemserler.Bu yüzden kişilik olarak net değildirler, kararsız ve belirsizdirler. Sorunları genelde görmezden gelir, öteler,erteler,yok sayar halinin altına süpürürler. Duygu ve düşüncelerini özellikle öfkelerini rahat ifade edemez sonrasında da hiç olmadık yerde beklenmedik patlama gösterirler. Değersizlik ve sevilmeme duygusunu yoğun hissederler.Bu duyguları alabilmek için diğerlerini aşırı önemser ve onlara aşırı değer verirler ve çoğu zaman da karşılık göremez hatta değersizleştirilirler.
Hangi kategoriye yatkınlığımız fazla ve hangi özellik bizde fazla gelişmiş ya da yeterince gelişmemiş ise, bunu tespit edip irade ve bilincimizle bunu dönüştürmeye(dengelemek) gayret etmeliyiz. Aksi halde biz aynı kaldığımız sürece hayatımızdaki sorunlar da aynı kalacak,
Kişiler değişse de,
Zaman geçse de.