ORTAKÖY NEVŞEHİR SINIR KÖYLERİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

1970 li yılların başında yani İlkokul son sınıf veya ortaokul birinci sınıf öğrencisi iken Nevşehir il sınırında bulunan Ortaköy ve Gülağaç ilçesi köylerine eşekle birkaç kez gitmiştim. O anıları hala unutamıyorum.

Kozluca Köyü’nden hareket ederek önce Gülşehir’e bağlı Sıvasa Köyü’ne sonra da Ortaköy’ün Ozancık köyü’ne uğrayıp orada bir gece kalmıştım babamla. Ertesi gün Çatin ,Cumali Pirli Köyleri ve Sarıkaraman’a gitmiştik. Dedemin dedesinin eşi Sarıkaraman Köyü’nden gelin gelmişti on yıllar önce köyümüze. Akrabalar aradık ama nafile.

Sarıkaraman o yıllarda büyükçe bir köydü. Tarih koktuğu yosun tutmuş, kararmış taşlarından belliydi.Yunus Emre adını taşıyan bir türbe de vardı köyde.

1972 yılı ilk baharında başka bir seferde de Göstesin üzerinden  Gülağaç İlçesinin köyleri olan Gelesin(Babakonağı)ve Alayhan gibi Kürt köyleri sonra da Süleyman Hüyüğü, Akmezar,Delihebil ve Sarıatlı gibi Alevi  köyleri güzergah olarak seçilmişti. Göstesin ile Gelesin arasında kocaman bir çoban köpeğinin saldırısını uğramıştık. Çobanın uzaktan seyretmesi ve hiç seslenmemesi unutulur gibi değildi.

Bölgenin en yüksek dağı olan Hasan Dağı yöreden gözükmez. Yunus Emre’nin, Taptuk Emre’nin omuz verdiği Ekecik Dağı ise tüm görkemiyle görüş alanımızda.

SELAM VERDİM EKECİK DAĞI’NA

Yan yana dikilmiş iki süve taşı

Arasına kereste kırıntılarıyla sıkıştırılmış cam parçaları

Olmuş sana pencere.

Sabah mahmurluğunda uyandığında

Karşında kocaman Ekecik Dağı

O bana  çok yakın

Ben ondan aralı.

                       FARUK GÜÇLÜ

Çocukluk yıllarımda Acıgöl pazarı henüz kurulmadığında köylülerimiz nedense Ortaköy ve Aksaray Pazarına gitmeyi tercih ederlerdi.

Köyümüzde Aksaray ve Şereflikoçhisar köylerinden gelmiş onlarca gelin vardı. Köylü onların adını bilmezdi. Aflaklı, Türkmen Kızı, Hacıismailli, Yalmanlı,Camiliörenli, Ozancıklı, Kederli, Çatinli,Balcılı,Çiftelerli gibi isimler konurdu hemen yeni gelinlere.

Köyün evde kalan ,evlenemeyen gençleri ya da eşi ölmüş yaşlı erkekleri evlenmek için çevrede nam salmış “Kederlili Kel Şahan’a başvururlardı. Zaman su gibi akıp geçti. 1970 li yıllarda köyler arasında kum bile atılmamış ,iki eşeğin yan yana zor geçtiği toprak yollar vardı. Şimdi neredeyse tüm köy yolları asfaltlanmış..