Prof. Dr. EMRULLAH GÜNEY ÇİZGİLERİ İLE NEVŞEHİR’DEN YETİŞENLER-2

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Prof. Dr. Emrullah Güney Nevşehir kültürüne, tarihine hizmet sunmaya devam ediyor. Nevşehir ve ilçelerinde doğmuş büyümüş kendi alanlarında ülke düzeyinde zirveye çıkmış ünlü kişileri ince ve narin çizgileriyle betimlemiş. İşte bunlardan bazı ünlüler

SUAT HAYRİ ÜRGÜPLÜ

Babasının görevi sebebiyle 19 Ağustos 1903 yılında Şam’da dünyaya gelmiş, 26 Aralık 1981 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. I. Dünya Savaşı'na katılma fetvasını veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin oğludur. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın soyundandır.

Ürgüplü 1939 ve 1943 yıllarında Kayseri Milletvekili(o yıllarda Ürgüp Kayseri’ye bağlı olduğu için) seçildi. 2. Şükrü Saraçoğlu kabinesinde Gümrük ve Tekel Bakanı oldu. Ülkemizde 11.Başbakan olarak görev yapmıştır.

SAFA ÖNAL

7 Aralık 1931, Avanos’da dünyaya gelmiş 30 Temmuz 2023 de vefat etmiştir. Sezer Cumhur Önal’ın kardeşidir. Türk senarist, yönetmen ve yazar olan Safa Önal’ın babası Avanos kaymakamı(Fahrettin Önal) olarak görev yapmıştır.

1973 yılından itibaren yönetmenliğe başlayarak 40'a yakın film yönetti. Çok sayıda fotoroman senaryosu da yazmıştır. Bunlardan en çok bilineni olan Beyaz Şemsiye adlı fotoromanda Türkan Şoray ve Cihan Ünal da rol almıştır.

İZZET ÇETİN

Eğitimci, ozan, İzzet Çetin 1943’de Nevşehir’in Merkez Güvercinlik Köyü’nde  dünyaya geldi. İlkokulu Güvercinlik Köyü’nde, tamamladı. Yaşam koşulları eğitime ara vermesini gerektirdiğinden eğitime ara verdi daha sonra Nevşehir Ortaokulu “yaşı geçti” diye kendisini kabul etmediğinden  Ortaokulu Nar Kasabası’nda tamamlayabildi. Nevşehir Öğretmen Okulu’nu bitirerek meslek içinde ön lisansı tamamlamış ve öğretmen olarak yaşama atılmıştır. Halen İstanbul’da emekli olarak yaşamını sürdürmektedir. Çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

Mehmet TANER

 4 Aralık 1946’da Nevşehir Arapsun’da doğdu. İlk ve ortaokulu Alaşehir’de okudu. Bakırköy Lisesi’nden sonra DTCF Tiyatro Kürsüsü’nde üç yıl süreyle tiyatro eğitimi gördü. 1968-1974 yılları arasında TRT’de prodüktör ve spiker olarak görev aldı. 1976 yılında bir sigorta şirketinde işe başladı. 1980 yılında kendi sigorta acenteliğini ve ona bağlı olarak Tan Yayınları’nı kurdu. Tan Seçkisi’ni çıkardı.

Ilık Kan (şiir), 1970 yılı TRT yarışması, "Tek Şiir" dalında başarı ödülü.

1974 yılı Milliyet Sanat Dergisi "Yılın Başarılı Genç Şairi Ödülü" (üç genç şairle paylaştı).

Bir Denizin Çekildiği Bütün Kıyılar (şiir kitabı), 1981 yılı Türk Dil Kurumu Ödülü.

Küflü Şimşek (şiir kitabı), 2000 yılı Antalya Altın Portakal Şiiri Ödülü.

NURİ GÖKAŞAN

Nuri Gökaşan,Ürgüplü bir ailenin çocuğu olarak 20 Haziran 1950 de Ankara’da dünyaya gelmiştir. Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır. Ankara Sanat Tiyatrosu'nda, Dormen Tiyatrosu'nda çalışmış, Athol Fugard'ın Ada oyunuyla 1989 yılında Türk Sanat Kurumunun En İyi Erkek Sanatçı Ödülü'nü almıştır.