UÇHİSARLI BAŞARAN/ŞÜKRÜ ATAY

Nevşehir yöresi Aşıklık geleneği açısından pek de fakir sayılmaz Aşık Mahfi (Ürgüp), Âşık Yahya Sertbakan (Nevşehir), Refik Başaran (Ürgüp-Taşkınpaşa), Selahattin Küçükdağ (Avanos) Cevat Bala (Avanos), Mehmet Kabataş (Derinkuyu-Suvermez), Memiş Şahin (Ürgüp Başdere), Veli Kangal (Hacıbektaş-Yeniceengel), Aşık Fethibaba, Aşık Şuayip , Uçhisarlı Misali (Ahmet Misali Uraz 1903–1942) (Kutlar, 2009: 52-55), Uçhisarlı Başaran (Şükrü Atay 1922–2010) bölgenin yetiştirmiş olduğu aşıklardan bazılarıdır.

Uçhisarlı Başaran hakkında en ayrıntılı bilgiler sayın Ahmet Kutlar tarafından Nevşehir Belediye tarafından önceki yıllarda yayınlanan Nevşehir Dergisi’nde detaylı olarak yer almaktadır.

Uçhisarlı Başaran olarak bilinen Şükrü Atay,1922 Yılında Uçhisar’da doğmuştur. Başaran genç yaşta bağlama çalmaya başlamıştır. Ürgüplü  Refik Başaran’dan aldığı kısa süreli ders ve ona karşı hayranlığı ve sevgisini geliştirir. Uçhisarlı Başaran orta boylu, güler yüzlü,  esmer, kimseyi  incitmeyen saf bir insandır. Başaran tarla, bağ, bahçe işlerini fazla sevmezdi;  geçimini sazından çıkaran bir sanatçıydı. Yine yaşlıların anlatımlarına göre; geçmiş yıllarda bölgemizde yaygın olan oturak alemlerinin vazgeçilmez sanatçısı  idi.

En çok çalıp söylediği türküler Refik Başaran ve Uçhisar’lı Ahmed Misali’ye aittir. Sözü kendisine ait olan bir türkü olduğuna dair bir tespit mevcut değildir.

Son zamanlarını ağır hastalıklarla geçiren sanatçımız 88 yıllık ömründe  çok sayıda evlilik yapmıştır. 2010’de vefat eden nikahlı eşinden üç kızı ve iki oğlu vardır.

Diğer yörelerle kıyasladığımızda bölgemizde aşıklık geleneğinin yaygın olduğunu söylemek mümkün değil. Bu durumu göçebe toplumdan yerleşik yaşam geçişte yaşanan sıkıntılar ve yoğun iç göçlerin etkisinin olduğunu söylemek mümkündür.  

Yararlanılan Kaynak;

Ahmet Kutlar  ;30.05.2012 Uçhisar Sitesi

Dr.Parvana Bayram; NEÜ,Sosyal Bilimler Dergisi,2013/2