ÇİLEKEŞ BİR YAZAR, DÜŞÜN ADAMI, HUKUKÇU ; Av.ŞAKİR KEÇELİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Yozgatlı büyüğümüz yazar, düşün adamı, Av.Şakir Keçeli ile tanışmamız Kozaklı’lı öğretmen Mehmet Ali Gürbüz sağlamıştır. 

Şakir Keçeli 1938 yılında Yozgat – Çayıralan Kozan Köyü’nde doğmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1962 tarihinde bitirip aynı gün Kayseri Adliyesi’nde yargıçlık stajına başlamıştır. Stajı bitirdikten sonra yargıçlıktan ayrılarak1966 yılında avukatlığa başlamıştır.

1980 öncesi Yozgat ilinde avukatlık yapan, Yozgat, Nevşehir ve bölge illerinde bilinen avukatlardan birisidir. Merhum Av.Zeki Tekiner’in de yakın arkadaşıdır. Ünlü gazeteci Hasan Uysal’ın “Gizli Örgüt Nasıl Kurulur”isimli kitabının da baş kahramanıdır. 1980 sonrası Yozgat’tan ayrılarak Ankara’ya yerleşmiş ve Alevi felsefesi ile ilgilenmeye, kurduğu Ardıç Yayınevini yönetmeye başlamıştır.

1993-1994 yılları arasında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin merkez yönetimine seçilmiştir.  İstanbul Şahkulu Sultan Dergahı Hilmi Dede Baba Vakfı Kurucular Kurulu üyesidir. Ankara Hüseyin Gazi Vakfı Mütevelli Heyeti üyesidir. 1996 tarihinde Atatürkçü Düşünce Derneği’nin örgütlenmeden sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına seçilmiştir.

21 Mart 1998 tarihinde Salihli- Kavaklıdere Bektaşi Dergahı’nda Halife Ali SÜMER Baba’dan nasip alarak Bektaşiliğe giren Şakir Keçeli, kısa sürede Babalığa değin yükselmiştir. Çok sayıda yayınlanmış eseri vardır.

Alevilik ve Bektaşilik Açısından Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (Aziz Yalçın’la birlikte) Çarpıtılan Tarih ( Hacıbektaş Eğitim ve Kültür Derneği-HEKDER Yayımlarından.No.3) Anadilde İbadet (Kur’an-ı Kerim’e ek olarak )

Yayım Yöneticiliğini Yaptığı Eserler Doç. Dr. Bedri Noyan Dedebaba ‘ya ait Kur’an-ı Kerim Manzum Meal adlı  yapıtı güncelleştirerek okuyucuya sunmuştur.

Aşık Paşa-yı Veli tarafından kaleme alınan ve Doç. Dr. Bedri Noyan Dedebaba tarafından yeni harflere çevrilen Garibname adlı yapıtı, güncelleştirerek okuyucuya sunmuştur.

2009 yılı 16.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nü almıştır.

2010 yılından sonra yaz döneminde Datça’ya yaşamayı tercih eden Keçeli, Datça’da 30 Haziran 2017'de kalp krizi geçirip vefat etmiştir. Mezarı vasiyeti üzerine Hacıbektaş İz Bırakanlar Mezarlığı’ndadır.

Vefatından yaklaşık bir yıl önce Ankara’da karşılaştığımızda bana; “Seninle şu Hacıbektaş tarihini yazmamız lazım” demişti. Kalbi bu çalışmayı yapmasına izin vermedi. Mekanı cennet olsun.