KÖŞEKTAŞLI RESSAM ADNAN YALIM
Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ
Ressam Adnan Yalım 25 Şubat 1957 tarihinde Hacıbektaş İlçesi Köşektaş Köyünde dünyaya gelmiştir. Babasının öğretmen olması dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini çeşitli il, ilçe ve köylerde tamamladı. 1979 yılında kazandığı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Prof. Adnan Çoker atölyesinden mezun oldu. Aynı üniversite de 1984 yılında master derecesi aldı.
Bir süreFransa'nın başkenti Paris'e giderek araştırma ve incelemelerde bulundu. Paris dönüşü, 1984 yılında Malatya İnönü Üniversitesi'nde okutman olarak göreve başladı. 1989 yılında sanatta yeterlilik aldı. 1990 yılında tekrar yurt dışına çıkarak Paris, Amsterdam ve Venedik’te araştırma ve incelemelerde bulundu. Yeniden yurda dönerek 1993 yılında İnönüÜniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yardımcı doçent olarak atandı.
Sanatçının yarattığı eserlerde, kitle iletişim araçlarının etkisiyle gerçeklikten uzaklaşan ve sanal bir dünyada yaşamaya başlayan insanlarla ilgili yorumlar ve izler görülür. “Ressam Adnan Yalım, tuvalı üzerinde gezdirdiği isabetli ve dengeli fırçasıyla, daha XIX. yüzyılın ortalarına dek, köle pazarlarında neredeyse okkayla satılan kadınları yeniden yaratmıştır”(Köşektaş Köyü İnternet Sitesi).
Sanatçının 13 kişisel ve çok sayıda ulusal ve uluslararası karma sergiye katılımı bulunmaktadır.1967 yılındahenüz 9 yaşında iken ilk kişisel sergisini Nevşehir İl Kütüphanesinde açmıştır.
2018 yılında Bodrum’da “Ten-Metal” isimli sergisini açan sanatçı serginin açılışında eserlerinde vurgulamak istediği temayı anlatarak ““Eserlerimde kadın ve erkek arasında asırlar boyu süren ulaşılamayan uyum, zıtlık, çatışma ve gerilimi ten ve metal temasıyla anlatmaya çalışıyorum. Kadın çok net bir şekilde resimde yer alırken erkek yok. Erkeği temsil eden oradaki gemiler, makinalar, motosikletler, yani kadının yanında yer alan objeler. Ama bu objeler çoğunlukla ölmek üzere olan, parçalanmış, paslanmış biçimleriyle resmediliyor. ... Yani ne kadar bakarsanız bakın, o süreyi tamamlayacak. Ama kadın doğurgan olduğu için varlığını sürdürecek. Sonuç olarak “Ten-Metal”de kadın yumuşaklığı, doğurganlığı, kentselliği temsil ederken erkek sert acımasız, maço ve soğuk yanı temsil ediyor. Bir de arada müthiş bir çelişki var.”(10 Mart 2018 BGH Bodrum Güncel Haber Sitesi)
İlimizden çok sayıda sanatçı, müzisyen, tiyatrocu, şair, yazar ve ressam yetiştiğinin belki de farkında bile olmadan yaşayıp gidiyoruz işte…
Yararlanılan kaynaklar
Wikipedia
Köşektaş Köyü İnternet Sitesi (erişim 24.03.2021)
Kübra Bıçak, Alem/Kültür Sanat, 10 Kasım 2020