BİR AVANOS GELİNİ ; JÜLİDE GÜLİZAR

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Çocukluk yıllarımın TRT’sin de Jülide Gülizar’ı o tok ve güven veren sesi ve sert bakışlarıyla hatırlarım. Bir de TRT Genel Müdürü olarak atanan ziraat mühendisi Şaban Karataş’a kendisine mobbing uygulaması sebebiyle gösterdiği tepkisi hala belleğimde.

Jülide Gülizar 8 Nisan 1929’da Adana’da dünyaya geldi.  TRT haber programlarını da Jülide Gülizar adıyla sundu. TRT Televizyonunun ilk ve ünlü sunucularından birisidir. Babasının görev yeri dolayısıyla ilkokul ve ortaokulu Mersin'de bitirdi. Ankara Kız Lisesi'nden sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre stajyer avukatlık yaptı. Kısa sürelide olsa Sayıştay’da denetmen yardımcılığı görevinde bulundu. 1956 yılında sunuculuk sınavını kazanıp Ankara Radyosu'nda göreve başladı. Ses tonu ve sözcükleri yerinde ve güzel söyleyişiyle tanındı. Yıllarca TRT haber bültenlerini sundu. 1968 yılında ilk TRT televizyon yayınları başlayınca ekranda yerini aldı. 1972’de TRT Haber Müdürlüğünde redaktör spikerliğe yükseldi.

Kendisiyle yapılan bir röportajda, asıl soyadının "Göksan" olduğunu, "Gülizar" soyadının kendisinin bulduğu takma bir soyad olduğunu belirtmiştir. 1955 yılında Avanoslu şair Abdullah Rıza Ergüven ile evlendi. Bu evlilikten Kemal Ceyhun isimli bir çocukları vardır. Yaklaşık beş yıl süreyle evli kalan çift 1960 yılında boşandı. Jülide Gülizar, Eşinin Erzurum Dumlu’daki askerliği Erzurum Lisesinde, edebiyat öğretmeni olarak görev yapmış ve eşinin askerliği bittikten sonraya Ankara‘ya dönmüşlerdir.

Abdullah Rıza Ergüven ile

1980 öncesi TRT’nin siyasi kavgaların arenası olması onu çok yıprattı. 1982 yılında TRT'den  erken yaşta emekliye ayrıldı. Emeklilik döneminde  Cumhuriyet gazetesinde çalıştı,  Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de dersler verdi.Kanal B Televizyonu'nda çalıştı. Jülide Gülizar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 14 Mart 2011 Pazartesi günü vefat etti. Cenazesi, 16 Mart 2011 Çarşamba günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1955 li yıllarda Avanos’ta eşi Abdullah Rıza Ergüven ve diğer yakınlarıyla..

Jülide Gülizar’ın bilinmeyen bir yanı da iyi bir şair olmasıdır. Hukuk Fakültesi ikinci sınıfta okurken aralarında şair Erdoğan Ünver ve Hüseyin Yurdabak’ın da bulunduğu on beş arkadaşıyla birlikte “Bahçe adında aylık bir edebiyat dergisi yayımladılar. Jülide Gülizar şiirlerini Şiirleri Bahçe dergisinin yanı sıra Yedigün, Yücel, Başkent Ankara, Türk Dili, Varlık gibi o dönemin önemli edebiyat dergilerinde yayınlandı.

İlk şiir kitabını 1959 yılında  Küçük Balıklar adıyla yayınladı. Anılarını, incelemelerini ve söyleşilerini de kitaplaştırarak;  İyi Akşamlar Sayın Seyirciler (1982), Haberler Bitti Şimdi Oyun Havaları (1994), TRT Meydan Savaşı (1995), Where Are You Going Türkçe (2004), Ah Baba Ah (2005), Yaşam Sana Teşekkür Ederim (2006), Onlar da İnsandı (2007), Burası Türkiye Radyoları (2008), TR+TV=TRT (2008), Bir Konu Bir Konuk (2008), Ben Bilmem Beyim Bilir (2008) adını taşıyan kitapları bulunmaktadır.

Jülide Gülizar yaşamı boyunca Türkçe’nin düzgün kullanımı için çalışmıştır. Güzel Türkçeyi, dili bozanlara karşı çıkmıştır.

Çankaya Belediyesi adının yaşatılması amacıyla adını bir parka vermiştir.

Yararlanılan Kaynaklar;

Dr.İsmail Alper Kumsal; Türk Edebiyatında İsimler Sözlüğü

Birsen Karaloğlu,Panzehir Edebiyat Dergisi

Emrullah Güney, Bizim Anadolu, Haziran 2011