GÖREMELİ MUSTAFA ÖZYÜREK

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Mustafa Özyürek’i toplum siyasetçi olarak ya da Petrol Ofisi Genel Müdürü olarak tanıdı. Özyürek Göreme(Maccan) doğumlu bir ailenin çocuğu olarak 6 Haziran 1939 tarihinde o zamanki adıyla Maccan’da dünyaya gelmiştir. Tahta Bavulla Çıktım Yola kitabında çocukluk anıları da yer almaktadır. Zamanın ünlü Generali Ahmet Hakkı Sutekin ile aynı köydendir.

Özyürek; İlkokulu Göreme’de Ortaokulu ve Liseyi Kırıkkale’de tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur. Önce Maliye Bakanlığının değişik kademelerinde görev yaptı. Daha sonra siyasete atılarak  SHP İstanbul İl Başkanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcılığı yapmıştır. 22- 23 dönem CHP’den Mersin ve İstanbul milletvekili seçilen Özyürek Maliye Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra siyasete atılmıştır.

Çalışma yaşamına Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı olarak başlayan Özyürek  Paris'te mesleki konularda çalışmalarda bulundu. Petrol Ofisi Genel Müdürü(1978-1979), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı(1992-2003), İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı(1997-2002). TÜRMOB Onursal Başkanı oldu. Milliyet ve Finansal Forum gazetelerinde ekonomi konusunda haftalık makaleler yazdı. Maliye ve ekonomi alanında kitapları yayınlandı. Maliye Bakanlığı tarafından 2005 yılında  “Fahri Hesap Uzmanı” unvanı verildi.  İyi düzeyde Fransızca bilen Özyürek, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Mustafa Özyürek, uzun süre TÜRMOB(Türkiye Serbest Muhasebeciler Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) Genel Başkanlığı yaparak mesleğin duayeni olmuştur. Özyürek bir süre İstanbul’da Yeminli Mali Müşavir olarak da çalışmıştır.

Özyürek’in kızlarından birisi Hollanda’da Radboud Üniversitesi Nijmengen’de Dil Bölümü yöneticisidir. Diğeri kızı ABD’de California Üniversitesi Antropoloji bölümünde görev yapmaktadırlar.

Özyürek siyaset dünyasında ve muhasebe dünyasında dürüst çizgisi ile kalıcı izler bırakmıştır.

Formun Altı

Kitapları

Tahta Bavulla Çıktım Yola

Bakış I–II

Vergi Dünyası’na Bakış

Vergi Diye Diye

Ekonomi-Maliye –Muhasebe Sorunlarına Bakış