GÜLŞEHİRLİ ÜNLÜ BİR SANATÇI SUPHİ VURAL DOĞU
Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ
Şehirler sanatla bilimle, eserlerle, sanatçılarla gelişir ve yaşarlar. Nevşehir çok sayıda bilim adamı ve sanatçı yetiştirmiş bir şehir olma özelliği taşımaktadır. Ancak bu insanların büyük şehirlere gitmesi, orada yaşamaları ve Nevşehir ile ilişkilerini azaltmaları sebebiyle pek çoğu yörede tanınmamaktadır. Bunlardan birisi de dünyaca ünlü çiğan müziğinin önemli temsilcilerinden Suphi Vural Doğu’dur.
27 Ağustos 1938 tarihinde Gülşehir’de dünyaya gelen Suphi Vural Doğu ünlü bir Türk keman virtüözüdür.
Macarlara ait Çigan müziğini dünyada en iyi icra eden (Macaristan dışındaki) keman sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Türk Sanat Müziği dalında da eserler vermiştir. İlkokula başlamadan önce Gülşehir’de kaval çalarak müzikle tanışan Vural Doğu, anne ve babasının öğretmen olması sebebiyle Bursa’ya taşınmışlar ilkokulu ve ortaokulu Bursa’da tamamlamıştır. Daha sonraki yıllarda Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek keman bölümünde müzik öğrenimi aldı. Macar folkloru ve Macar çiğan müziği konusunda ciddi çalışmalar yaptı. Çigan müziği denilince akla ilk gelen isimdir Macarlar. Çigan müziği, Viyana’nın Klasik Müziği, Orta Avrupa Çingeneleri’nin ezgileri ve Macar müziğinin harmanlaması olarak ortaya çıkmıştır.
Suphi Vural Doğu,İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile İstanbul Devlet Senfoni Orkestralarında 20 yılı aşan bir süre öğretim üyeliği yapmış öğrenciler yetiştirmiştir. Daha sonraki yıllarda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra. 2002 yılında emekli olmuş ve Marmaris’e yerleşmiştir.
Doğu’nun Türk Sanat müziği dalında TRT Repertuvar Kurulu tarafından kabul edilmiş şarkıları bulunur.
Suphi Vural Doğu, “Macar müziğini bir Macar dışında en iyi icra eden sanatçı” olarak Macaristan Devleti tarafından Altın madalya ile ödüllendirilmiştir. Doğu, kurduğu Trio ile İstanbul Divan Oteli’nin müziğini de 36 yıl aralıksız yaparak bir rekora imza atmış ve Guinnes Rekorlar Kitabı’na aday gösterilmiştir. Ünlü sanatçılar Ayhan Yünkuş ve Eray Turgay ile birlikte sahne almıştır.
Sanatçının Marmaris’te yaşayan müzisyen arkadaşı Ahmet Yaşar Altınöz, ölümü ile ilgili yaptığı açıklamada, "Müzik ve bilim toplumu olarak çok üzgünüz. Son yıllarını Marmaris'te geçiriyordu. Birlikte müzik yapıyorduk. Marmaris Oda Orkestrası'nın kuruluşundan bugüne kadar katkıları çok oldu. Dünyaca ünlüydü. Özellikle Çigan müziğinin iyi bir ustasıydı. Hatta Macaristan Devlet Başkanı'ndan yıllar önce Macar müziğini en iyi icra eden sanatçı unvanını ve madalyasını almıştı. ” dedi(12.12.2015 İHA/Sol Haber/Habertürk).
Alzhemier hastası da olan Doğu, kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı Marmaris Devlet Hastanesi’nde 12 Aralık 2015'te vefat etti. Cenazesi, İstanbul'da Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.
Belediyelerin Kültür Müdürlüklerine ve Valiliğe bağlı İl Kültür Müdürlüğüne düşen ama asla ifa edilmediği görülen görevlerden birisi de yörenin sanatçılarının anısını yaşatmak olmalıdır.
Yararlanılan Kaynaklar
Wikipedi
12.12.2015 Habertürk