KIZILCİNLİ RESSAM PROF.DR NEŞET GÜNAL

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Ressam Neşet Günal, Nevşehir iline bağlı, eski adı Kızılcin olarak bilinen Özyayla Köyünde 1923 yılında dünyaya geldi. Rıza Günal ile Aksaray’ın Camiliören Köyünden Ayşe Dağarslanın ilk çocuğudur. Baba tarafından Nevşehir’in Kızılcin köyünden "Kızılcinlioğulları" olarak bilinen bir ailedendir.İlk öğrenimini ailesinin işi sebebiyle Şereflikoçhisar’da, orta ve lise öğrenimini ise Nevşehir’de tamamladı. Daha sonra Nevşehir Belediyesi’nin bursu ile 1939 yılında, sınavlarını kazanarak girdiği, şimdiki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine kaydoldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Fransız ressam Leopold Levy’nin öğrencisi olarak 1946 yılında birincilikle mezun oldu.

Akademiden mezun olduktan sonra, iki yıl Ankara Devlet Tiyatroları’nda dekoratör olarak çalıştı.1946 yılında UNESCO’nun Paris’te düzenlediği Modern Sanat konulu sergide, katılan Türk sanatçılar arasında yer aldı. 1948’de devlet bursu ile Paris’te “Ecole Nationale Supérieur des Beaux Arts”da Fresk uzmanlık öğrenimi gördü. Resim Çalışmalarını Fernand Léger Atölyesi’nde sürdürürken; Fransa, İtalya, ve İspanya’da inceleme gezileri yaptı. Burada duvar resmi ve fresk tekniğini öğrendi. Yurt dışında rahatsızlanarak üç yıl değişik hastanelerde tedavi gören sanatçı, iyileştiği 1954 yılında yurda döndü. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde asistan oldu. İlk kişisel sergisini 1955 yılında Ankara Helikon Derneği Galerisi'nde açmış, 1956 yılında yeni meclis binası resimleri için görevlendirilmiştir.

Ankara Hacettepe Hastanesi’ne 30 m İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne ise 20 m Fresk yapmıştır.1963 yılında Fransız Hükümeti’nin sanat bursuyla tekrar Paris’e gitti. Vitray ve Gobelin resimsel halı tekniklerinde çalışmalar yaptı. Döndüğünde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğretim görevlisi olarak atandı. Aynı yıl Doçent, 1970 yılında ise Profesör oldu. 1975 yılından itibaren beş yıl “Bölüm Başkanlığı” ardından da iki yıl dekan olarak görev yaptığı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1983’te kendi isteğiyle emekli olmuştur.

Sanatçı 79 yaşında 26 Kasım 2002 de ardında yüzlerce figüratif eser bırakarak yaşamını yitirdi. Eşi Ulucay (Olcay) Hanım’la evliliğinden Zeynep ve Sevi isimli iki kız çocuğu vardır.

Türkiye’de figüratif resim sanatının öncüsü, en önemli temsilcisi; eksiksiz deseni, kompozisyonu ve ifade gücüyle Türk resminin klasiklerinden biri olarak anılıyor. Resimlerinde tema olarak Anadolu insanı, zor yaşam şartları hakim olup bu yönüyle sosyal içerikli bir sanat anlayışı benimser.

1969 Yılında 30. Devlet Resim Heykel Sergisi’nde “Kör Hasan’ın Oğlu” adlı resmi ile Birincilik Ödülü ve 1989 Yılında Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülünün sahibidir.

En çok bilinen başlıca eserleri; Çocuklar (1996), Korkuluk (1989), Duvar Dibi (1981), Toprak Adamı(1974) ve Başakçılar (1984) isimlerini taşımaktadır.

1939 yılında Yoksul bir köy çocuğu olan Neşet Günal, Nevşehir Belediyesi’nin sağladığı bursla dünyaca ünlü bir ressam ve resim alanında profesör olmuştur. Nevşehir Belediyesi’ nden bu tür katkıları tekrar başlatmasını beklemekteyiz.

Nevşehir halkı ve belediyesi Neşet Günal’a gerekli katkı ve yardımı yapmıştır. Ünlü ressamın Nevşehir’e olan vefa borcunu ödediği pek söylenemez. Nevşehir’e özgü resimlere neden ağırlık vermediği ya da Nevşehir’den yeni ressamlar yetişmesine neden ön-ayak olmadığı da yanıtsız kalan sorulara arasındadır.

YARARLANILAN KAYNAKLAR

-Wikipedia

-Nadide Karkıner/Mehmet Ecevit ;Neşet Günal’ın İzinde Türk Resminde Tarımda Kadın İmgesi, Folklor/Edebiyat Dergisi, Sy; 69,2012/1